loop interiors experience in decorating & design


Because each client we work with and each project we undertake is different, you won't find a distinct 'Loop" style here. As our previous projects showcase, Loop Interiors can work on any size projects, offering as little or as much advice as you want. Anything from a single decision such as choosing a pendant, upwards to specifying materials, fittings and furniture for entire rooms. We can also work with any style of home or any style you want to introduce. We're here to make it work for you..


Classic Contemporary Conundrum

Right in the middle of their extension, this client needed help making decisions with two elements, and quickly. The transition between the kitchen and walk in pantry just wasn't right and they needed a firm plan for light fittings and furniture placement to help create the zoning for this open plan living space.

The client had a singular issue with the already planned large family kitchen. The fridge location.  The pantry design was also causing problems. Loop interiors took the existing plan and altered the pantry door configuration which created a new space for the fridge providing then with the answer they had been desperately seeking. The flow of these two spaces was brought together with minimal change to the actual spaces, which at this stage of the project was a priority.

With a very clear design style of classic contemporary, the large open plan space needed large scale classic pieces that sat together effortlessly and added elegance to the modernised home. Working with an existing house colour palette as a base, Loop Interiors introduced subtle accent colours & metallics during the sourcing of furniture and lighting. Loop Interiors found the ultimate statement pendants, which grounded the design of the dining space and lounge. Graceful empire curves and arches can be found in furniture shape, features, profiling and patterns.

Loop Interiors role was to draw up new plans of integration between kitchen and pantry. We compiled a furniture schedule detailing the pendant lights, bar stools, dining table, dining chairs, sofa, coffee table and rug and selected the floor colour & kitchen splashback. We designed and organised the manufacture of the bespoke sofas, made locally, ethically right here in Melbourne. Further pictures of this project can be seen on  CM Builders website.

Lilley1.jpg
Lilley2.jpg

A Thousand Whites

P9021912.jpg

These were the words of frustration I heard from this client. Facing a kitchen renovation that needed to use the existing heavy slate floor, the desire for a modern, sleek kitchen seemed all but impossible. They wanted white, but which one? 

A beautiful sleek kitchen now sits in the exact footprint of previous dark and dated one. Benchtop and cabinetry colours where chosen to create harmony with the floor, whilst the visual weight of bold grains keeps it in check.  A light benchtop bounces light around the dark space.  Modern, slim,  black appliances, recessed finger pulls and slick cabinetry hardware really pull the design into the modern day.

Loop Interiors role in this was to provide samples and two options from which the client could choose a 'fool proof' scheme for their new kitchen. Two pac colours, contrasting laminate and quartz benchtop sample combinations were developed and took into the home, where they were discussed in the space. 

Further design work was undertaken with the renovation of a large bathroom. The 12sqM room provided a huge range of layout options. With the stipulation of Australian made products, Loop Interiors set about designing a locally made, hotel inspired bathroom, that wasn't too pretentious.

Mocha hues and organic watery textures take this Luxe Glam style back to earth, without a bump.  Back to the wall bath against a blade wall with slump glass feature, splits the space in two and conceals a large walk in shower. Water efficient, easy to operate, lever taps provide the perfect blend of function and beauty.  Australian made tiles, taps, accessories, glass and cabinetry have been used.

Loop Interiors role in this was to finalise the bathroom layout, source all bathroom fittings, tiles and lights and provide information and options to the client on a schedule. Calculation of tile requirement and a tile plan, were also provided. The cabinet design and material options were also developed to enable "fool proof" decision making by the client.

 


Finishing with Finesse

With brand new rooms to decorate, this client had already set to work furnishing and accessorising this stunning upstairs extension. Beautifully designed and excellent execution during the build, meant this space just needing a few decorative additions to pull the new parents retreat and master bedroom together.

The client had a very good eye for detail and was, to be honest, a natural at decorating. They just wanted a second opinion on bringing in existing pieces of furniture and artwork as well as identifying what needed to be acquired to finish it off.

Loop Interiors helped finalise the layout for the new sitting room, that not only had city views but a built in coffee making nook (sigh). Loop helped decide what should go where and provided imagery and advice to help decide on the style and size of rug for the space. Loop sourced the perfect one to ground the space and the client admits, its probably bolder than they would have done otherwise.

Further help was provided in the displaying of existing art work in this space and throughout the rest of the house. This included a wide selection of different types and sizes of art that had been collected over the years and had serious sentimental value. We just loved working with the contrast of old and new, dark and light in this space.  Further pictures of this project can be seen on  CM Builders website.

Gillard1.jpg
Kathy2.png

Autumn Hues Were Obvious Clues

ArtworkLayoutSmall.jpg

Having just completed their extension, this client wanted to essentially do two things. Have windows treatments for the new space and to organise their art work, which had been collected over the years from travels, family photo shoots and craft endeavors.  The ultimate outcome of completing these, was to bring the original house and new extension together aesthetically.  A very clear design brief, budget and list of artwork was provided. The client didn't want the beautiful, large, bespoke timber North-East facing windows to be covered during the day, but wanted the space to be brought alive at night by the blinds. 

Working with the existing colour palette and material finishes within the old and new part of the home, Loop Interiors found the ultimate statement fabric which was much bolder than originally discussed.  But the fabric was stunning and perfect in every way for the space and hue clues about the house meant, we knew they'd love it.  Love it they did. Instantly.  

After photographing and cataloging art work, Loop Interiors worked to collate pieces into mini collections and from that advised on the location of art throughout the entire home. This process identified that no extra purchases were needed, much to the delight of the client.  

Loop Interiors role in this project was to source the new rug and fabric for the blinds in the new extension.  We also organised for the blinds to be manufactured and installed.  After going through all the varies pieces of art individually, Loop Interiors organised them to create an art layout plan. This indicated which art piece should go where, enabling the client to re-arrange the art work that they already had, by themselves. 


Bold Contrasting Tiles

Choosing the tiles is hard enough. But then you have to work out where to put them and how. With a subtle, timeless tile already chosen, this client needed help with colours and a tiling plan.

Building regulations, tile laying methods and aesthetics all had a role to play in deciding how to tile two bathrooms and a laundry for this client. Using the same type of wall tiles in the three spaces bought consistency in both style and design. Stunning textured rectangular ceramic tiles provided the perfect opportunity to be bold. Whilst different colours were used to create contrast and zones in the bathrooms. Tiled up to 3/4 height, the spaces feel light and airy, whilst the floor tile orientation creates a sense of space.

Loop Interiors role here was to provide advice on an already existing "rough idea of what I want". An initial design meeting with client highlighted the need to revisit original choice of glass blocks in the space and the opportunity to be bold with the use of contrasting colours in bathrooms and a block colour in laundry.  Sketches of tile layout options were developed and discussed. Followed up with an onsite meeting with the client and builder, decisions where made quickly and confidently to ensure the project finished on time.  The process saw stress removed for the client, but in a way that they were still involved with the final decisions.

 

P8111824.jpg

4921222956_c23a009a11_b.jpg

Breathing Space

This client wanted the hall entry point into their mid century, brick veneer home, make take a deep breath, relax and smile. With a budget that couldn't possibly secure any rolls of infamous Martinique Banana leaf wallpaper, the client had given up all hope of having a dramatic jungle leaf entry.

Alternative wall paper was sourced and, in fact proved to be work better in the space, with the metallic highlighted leaf structure, fitting in perfectly with original copper light fittings. Increased natural light was created with the introduction of a new front door with glass panels. In addition doors off to the kitchen and lounge were removed and the opening lengthened to near ceiling height. Green glass accessories and floral imagery brings a tropical feel to the space. The new front door was painted a vivid green inside and out, to accent the wallpaper and give guests a peep into what to expect on entry.

Loop Interiors role here, was to work with the builders to alter door casement; source and apply wallpaper and wall paint; source, install and paint new front door; bring accessories to the porch too.